BÅTBRANSJEFORBUNDET I NORGE

Nasjonal dugnad

Nasjonal dugnad

28.08.2019

Båtbransjen ønsker å bli kvitt gamle forurensende påhengsmotorer.  Norboat - Båtbransjeforbundet i Norge ønsker en nasjonal dugnad og myndighetenes hjelp for utskifting av forurensende påhengsmotorer.

Gamle 2-taktere vekk

Pressemeldig fra Norboat 28.08.19

Det finnes i dag nærmere 1 million fritidsbåter i Norge. Omlag 600 000 av disse har påhengsmotorer, hvor ca. 300 000 av disse er gamle 2-takts motorer med høyt utslipp. Vi mener så mange som mulig av disse bør skiftes ut, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat.

Utviklingen innen utslipp og teknologi innen utenbordsmotorer har vært formidabel de siste 15 årene. 4 takts motorer og den nye generasjon 2-taktsmotorer har inntil 70-80 prosent lavere utslipp enn de gamle 2 takts motorene, og bensinforbruket er halvert. Støyforurensningen er også vesentlig lavere.

Bransjen vil bidra

Vi bør skifte ut de gamle 2 takts- motorene som for lengst er gått ut på dato. Hvordan dette skal gjøres i praksis må vi sammen med myndigheter og miljøorganisasjonene finne ut av, men bransjen er interessert i å se på ulike ordninger for å få fart på utskiftningen, sier Leif Bergaas.

Vrakpant på motor?

Regjeringen har innført en vrakpant på båt for å bli kvitt båtvrak langs kysten som en start på å redusere miljøavtrykket. Samtidig har det vært ulike støtteordninger for eksempelvis varmepumper, og vrakpant på gamle olje og vedovner.

Vi kan se for oss lignende ordninger også for gamle påhengsmotorer, og vi vil oppfordre båt- og motorforhandlere rundt om i landet til å bidra til å slike løsninger. Nå vil vi invitere myndigheter og organisasjoner med å finne gode løsninger, sier Leif Bergaas.

Kontakt:

Leif Bergaas, daglig leder Norboat.

Telefon: +47 900 17 900

Epost: bergaas@norboat.no

 

NORBOAT – Båtbransjeforbundet i Norge – representerer den norske fritidsbåtbransjen. Norboats hovedmål er å skape best mulig rammebetingelser for båtbransje og båtliv med utgangspunkt i et trygt båteierskap. Norboat er også en høringsinstans og samarbeidspartner for offentlige etater og andre båtlivsorganisasjoner. Norboat eier båtmessene Båter i sjøen og Sjøen for alle.