BÅTBRANSJEFORBUNDET I NORGE

Miljø og sikkerhet

Miljø og sikkerhet

Norboat er opptatt av miljø og sikkerhet. Vi er opptatt av en bærekraftig bransje med fokus på miljø, og samtidig trygghet og sikkerhet for deg som ferdes på sjøen.

Plasten skal hjem

Plast på avveie er et stort miljøproblem. Dersom vi ikke gjør noe med dette problemet kan det ende med at det er mer plast enn fisk i havet innen år 2050. 

Hvalen som ble skylt i land på Vestlandet med magen full av plast er ikke alene om sin skjebne, og den bidro til å rette søkelyset på dette voksende problemet. 

Norboat er opptatt av at du som ferdes på sjøen alltid skal ta med deg plast og øvrig søppel hjem, istedenfor å kaste det på sjøen. Sammen kan vi gjøre en forskjell. Ikke kast plast i sjøen. Den er skadelig for både din helse og alt liv i sjøen. Plasten forsvinner ikke, - ta den med hjem og kildesorter.

Plasten skal hjem. Alltid!

 

Sjekk Vesten

De fleste vet at det ikke hjelper stort å ha vesten liggende ombord den dagen du faller i vannet. Men visste du også at oppblåsbare redningsvester skal sjekkes hvert år så du kan stole på vesten når du trenger den? Her ser du hvordan du sjekker en standard oppblåsbar vest. Er du i tvil, oppsøk en av våre medlemsbedrifter og be om hjelp. For sikkerhetens skyld. 

Trykk på bildet under for trinnvis og grundig veiledning i hvordan du kan sjekke vesten din selv. 


Sjøvettreglene

Tenk sikkerhet - Kunnskap og planlegging reduserer risikoen og øker trivselen.
Ta med nødvendig utstyr - Utstyret må holdes i orden og være lett tilgjengelig.
Respekter vær og farvann - Båten må bare benyttes under egnede forhold.
Følg sjøveisreglene - Bestemmelsene om vikeplikt, hastighet og lanterneføring må overholdes.
Bruk redningsvest eller flyteplagg - Det er påbudt å ha på seg flyteutstyr om bord i fritidsbåter under 8 meter. Fritidsbåter f.o.m. 8 meter skal ha egnet flyteutstyr til alle om bord. 
Vær uthvilt og edru - Promillegrensen er 0,8 når du fører fritidsbåt under 15 meter.
Vis hensyn - Sikkerhet, miljø og trivsel er et felles ansvar.

Ekte kapteiner drikker kaffe ikke Cava...

Vent med ankerdrammen til du er fortøyd. Det er best for alle parter. Trygt for deg, dine gjester ombord og alle andre som ferdes på sjøen. 

Trykk her for å lese mer om alkovett på sjøen og se de morsomme kampanjevideoene fra "Klar for Sjøen - Av og til" 

Ta båtførerprøven

Er du født etter 1.januar 1980 må du ta båtførerprøven for å få lov til å føre båt opptil 15 meter. Skal du føre båt over 15 meter må du ha minst Fritidsskippersertifikat D5L. Vi anbefaler alle som skal ferdes til sjøs å ta båtførerprøven samt gjøre seg godt kjent med både båten og sikkerhetssystemene ombord. 

Ta båtførerprøven hos Trygg ombord

Ta båtførerprøven hos Norsk Maritim Kveldsskole

Bruk autoriserte verksted

 

Det å benytte deg av en av våre autoriserte medlemmer gir deg økt trygghet og bidrar til økt sikkerhet til sjøs. Trykk her for å lese mer om våre autorisasjonsordninger og finne ditt autoriserte verksted i nærheten

7 gode tips til deg som skal ut i båt

Sjøfartsdirektoratet oppsummerer her 7 gode sikkerhetstips til deg som skal ut med båten din, enten det være seg på kort eller lang tur.

Hvordan er du og båten din forberedt dersom uhellet er ute? Her finner du tipsene.

Slik blir du tryggere på vannscooter

De er raske, de er gøyale og de er populære. Vannscootere er pr definisjon en fritidsbåt, og er nå en av de hurtigst voksende båttypene i Norge. Her er noen av tingene du må passe på når du ferdes på vannscooter.