Båtliv for barn og ungdom

Båtliv for barn og ungdom

Barn og ungdom elsker båtlivet, og finner lett sin plass i familiebåten. Ekstra stas blir det også med sin egen ungdomsbåt. 

Tidlig krøkes

Båtlivet er sporty. Det handler om å navigere, manøvrere, oppdage nye plasser, fordele oppgaver om bord og håndtere en eiendel. Det handler om sjømannskap, fornuft, praktisk tilnærming og er en sunn hobby som kan følge barna gjennom hele livet. 

La barna og ungdommene få ta del i oppgavene om bord. Gi dem et sjøkart, en iPad med navigasjonsprogram på, la dem styre båten, knyte fendere og fortøye. Vel fremme ved en holme kan barna fiske krabber, drive med vannleker og aktiviteter, slappe av på svaberget med en bok og bade. Går turen til en større by eller gjestehavn får man alle fasilitetene på kjøpet. 

Alle kan 

Alle barn har lov til å kjøre egen båt - og hvem vil vel ikke være skipper på egen skute? For de minste koster en gummibåt med 2,5 eller 4 hestekrefter noen tusenlapper, som er enkle å slepe med på dags- eller ferieturer. Det finnes ingen nedre aldersgrense for å kjøre båt. Er du under 16 år kan imidlertid ikke båten være lenger enn 8 meter og ikke ha større motor enn 10 hestekrefter. Fra 1.juli 2021 er hastighetsbegrensningen på 10 fjernet. Når man fyller 16 år kan man ta båtførerprøven, som alle som er født etter 1980 og skal føre større enn 8 meter og/eller som har motor større enn 25 hestekrefter, må ha. Å lære seg båt- og sjøvett tidlig er veldig nyttig, og er en perfekt og morsom aktivitet om sommeren!

 

Aktiviteter for barn og ungdom

Båt kan også være en sport gjennom enten seiling eller vannsport. Det finnes en rekke seilforeninger langs kysten som tilbyr kurs og organisert trening for barn og ungdom, der det å ha egen seiljolle ikke er nødvendig.

Her er noen tips til aktiviteter for barn og ungdom på båttur:

  • Krabbefiske eller annen type fiske fra båten eller fra land
  • Vannski- og/eller tube-kjøring underveis
  • Navigasjon, enten ved å få styre båten eller hjelpe til med kartet og finne nye destinasjoner
  • Lese bok og slappe av på glatte svaberg i en uthavn eller ombord i båten
  • Knuter og knop. Det er utrolig hvor mye moro man kan ha med tau, i form av knuter, knop og stikk. Kjøp en knutebok som kan stå i bokhyllen ombord så er dere sikret mange timers underholdning. 
  • Brettspill. Båtferie er en perfekt anledning for familien å fokusere på aktiviteter sammen. 
  • Shopping når man ligger i gjestehavn i byer. 
  • Det er som regel god mobildekning og/eller WiFi tilgjengelig i de aller fleste gjestehavner. Dette åpner mulighet for alle aktiviteter barna pleier å drive med på iPad, telefon osv. Det kan også være ekstra koselig å sitte i salongen, mens regnet trommer på dekk og kalesje, og se på film om bord.