BÅTBRANSJEFORBUNDET I NORGE

De magiske uthavnene

De magiske uthavnene

Uthavner er holmer, øyer og skjær – og det finnes mange av dem. Noen er tilrettelagte med egne brygger og bolter i fjellet, mens andre er helt urørte og klare for å oppdages.

Idyllen

Noen uthavner kan du ha helt for deg selv - til og med midt i fellesferien,  mens på andre treffer barna lekekamerater og du andre båteiere. Noen har gressletter for fotball, hvite strender, glatte svaberg, stupetårn og høye fjellknauser. Uthavnene er spennende for de mindre barna, og det er alltid stas å utforske en uoppdaget øy i det fjerne. 

 

Fortøyningsmuligheter i uthavn:

- Med dregg/anker akter og fortøyning i land – enten i ferdige bolter i fjellet, til en brygge, i en stor stein eller med egne bergkiler.

- Longside til fjellet (båten ligger med langsiden inn til fjellet)

- På svai

- Dra båten opp på en strand

 

Tips!

Selv om det er vindfullt ute, finnes det alltid en holme som er beskyttet. Legg til båten i le, men vær selvsagt obs om vinden skulle snu.

Hvor finner jeg uthavnene?

En god naturhavn er ikke alltid like lett å finne spontant, selv om det kan være en artig aktivitet i seg selv - så lenge du har god tid. Før du skal legge til er det alltid smart å sende en person foran i baugen for å se om vannet er rent helt frem til plassen du har utpekt.

I sjøkartene er det ofte markert for ankringsplasser, og i nærheten av disse finnes ofte gode naturhavner. I tillegg finnes det en egen serie bøker, og nettsted, Havneguiden, som omtaler en rekke uthavner med detaljerte beskrivelser og sjøkart.

Gjør deg kjent med kartet i området du har tenkt å føre båten. Se spesielt nærme på dybdeforhold og landkonturene. Mange steder kan du ligge trygt helt inntil fjellet selv med store og dyptgående båter. Dersom du er trygg på det å ankre opp, og kjenner triksene for å få dreggen/ankeret til å få feste, er det god løsning å ha baugen mot land. Vi anbefaler at du øver på dette noen ganger, så føler du deg sikrere når familie eller venner er ombord og dere skal kose dere i land. 

Flere kommuner har også friluftsråd som tilrettelegger skjærgården med brygger, avfallsstasjoner og stupebrett. Ditt friluftsråd har ofte informasjon og turtips på sine nettsider.