BÅTBRANSJEFORBUNDET I NORGE

På svai helt alene

På svai helt alene

Finnes det en større frihet enn dette? Ingen naboer, ingen støy – bare båten og de du eventuelt vil ha med om bord. Å ligge på svai for anker eller til svaibøye er total frihet.

På svai

Eg vil helst ligga på svai

På et anker som har festa taket

Eg vil snu meg med strømmar og vind

Heilt te ankeret drar meg tebake

Eg vil helst ligga på svai

Langt fra hovedled og kai

 

Slik synger Bjørn Eidsvaag så beskrivende i sin sang «På svai».

Å ligge på svai betyr at du ikke har landfeste – og heller ligger ankret opp, eller til en svaibøye. Hva er vel bedre enn å finne seg en skjermet bukt og bare kaste ankeret, la baugen dreie mot vinden og nyte stillheten og naturen?

Å ligge på svai er dessuten helt gratis, og du slipper gjerne naboer – og gnikkende fendere.

 

Svaibøyene

I de fleste tilfeller holder det med et godt anker, kjetting og et godt ankerfeste. Dermed må du ta noen forhåndsregler, og du finner flere tips her. Å ligge på svai for eget anker er ingen enorm kunst, og øvelse gjør mester – men vi anbefaler at du leser deg litt opp på temaet.

Langs kysten er det også lagt ut svaibøyer, der du fortøyer til en moret bøye. Dette krever gjerne en form av medlemskap, med en liten årlig avgift. I Oslofjorden er det Oslofjordens Friluftsråd som drifter en rekke bøyer, og ellers i landet har Kongelig Norsk Båtforbund og andre foreninger og råd en rekke bøyer.

Hvor finner jeg egnede plasser?

Bøyer i Oslofjorden finnes her: https://www.oslofjorden.org/friluftsliv/svaiboyer-og-batliv/

Bøyer ellers i landet finnes her:

https://knbf.no/finn-ut-mer-om-dine-medlemsfordeler-personlig/item/fortoynings-boyer-i-norge

Et godt redskap for å finne svaiplasser er Havneguiden sine trykte bøker eller digitale oppslagsverk. Du kan også se i kartet der det ofte er merket med anker.