Gjestehavner

Gjestehavner

Gjestehavner finnes sentralt i byer, tettsteder eller ved et hotell, og du ligger ofte trygt beskyttet for vær og vind med både fasiliteter og et rikt aktivitetstilbud på land.

Komfortabelt

Alle kystbyer har en gjestehavn av en viss størrelse, ofte beliggende midt i sentrum. Bryggene har som regel landstrøm, vann og sanitæranlegg med toalett, dusj og vaskemaskin. Det begynner også å bli vanlig med WiFi tilgang for alle gjestende båter. 

Stemningen langs bryggene i gjestehavnene sommerstid er yrende. Det er alltid noe å se på og ofte pulserende liv i havnebassenget. Det er lett å komme i kontakt med andre båteiere – men ikke glem å tilby en hjelpende hånd når det kommer en ny nabobåt. Det er virkelig en god måte å få i gang praten på – hvor kom de fra, hvor går turen videre, og vipps har du lært noe nytt, fått et havnetips eller kanskje du ender opp med nye og varige vennskap!

Eksempler på kjente gjestehavner i Norge er Tromsø, Svolvær, Bergen, Bekkjarvik, Grimstad, Lillesand, Stavern, Oscarsborg og Skjærhalden for å nevne noen få. Andre gjestehavner finner du i sjøkartet, eller for eksempel i Havneguidens bøker og på nett.

Tett på byen i egen båt

En annen av de mange fordelene med å ligge i gjestehavn er nærheten til byens fasiliteter. Enkelte av mannskapet ombord er kanskje glad i shopping, cafeliv og vandre gatelangs i nye byer og tettsteder. Ved å fortøye egen båt i gjestehavner har du rimelig overnatting samtidig som du har byferien rett rundt hjørnet. 

For barna er det som regel også morsomt med gjestehavner, og de fleste byr på nærhet til lekeplasser og annen moro for de små. 

Havnevertene er som regel meget hjelpsomme, både når det kommer til det praktiske rundt fortøyningsmuligheter og fasilitetene i gjestehavna, men også når det kommer til opplevelser, tips og råd for hva dere burde oppleve i byen/tettstedet dere har kommet til. Du kan egentlig anse havnekontoret som et eget lite turistkontor.

Felles for de fleste gjestehavner er at det skal være dempet lyd i havna etter kl 23:00. Ønsker du å ta den store festen ombord kan det hende at du burde legge deg på en annen kai litt unna gjestehavna.