BÅTBRANSJEFORBUNDET I NORGE

Fortstå vær og vind

Fortstå vær og vind

Værforbehold og respekt for de enorme kreftene bak vind og bølger bør være – og er for de fleste båtfolk – en del av ryggmargen. Her er noen tips og råd til å «forså» været og ta noen forhåndsregler.

Når solen tar pause

De fleste opplever å komme utfor dårlig vær fra tid til annen. Det kan plutselig blåse opp under en lengre havstrekning – eller så kan bølgene bli større enn hva man så for seg før avreise i den lune havnebukta.

Den viktigste forhåndsregelen du kan ta er å gjøre deg kjent med værmeldingen for den strekningen du skal ut på. Skal du innenskjærs og i smult farvann er kanskje sikt det viktigste å være oppmerksom på. Skal du ut på mer åpne strekk er det viktig å holde et øye med vindhastighet og -retning. Noen viktige prinsipper:

-Bølger «bygger seg opp» over tid. Om det plutselig løyer etter en storm som har vart i flere dager, betyr ikke det at havet ligger flatt.

-Fralandsvind (vind fra land) gir mindre bølger og sjø enn pålandsvind.

-Jo grunnere og mer ujevne bunnforhold, desto høyere bølger. Det betyr ofte nærme land.

Tips!

Når du skal sjekke vindforhold – ikke søk på en «beskyttet» by eller gjestehavn. Søk deg så nær kysten som mulig, for eksempel et fyr.

Noen smarte værmeldingstjenester:

BarentsWatch – gir bølgevarsel langs Norskekysten

YR Kystvarsel

SMHI Kystvarsel – gir værmelding primært langs svenskekysten

VHF – Telenor Kystradio har værvarsling på arbeidskanaler til faste tidspunkt, men du kan også be om værvarsling for din strekning

Mobilappen Kystvær – app fra Kystverket med sanntidsmålinger for vindforhold langs Norskekysten

 

Torden og lyn

Hva gjør jeg ved tordenvær?

Dersom du er ute i båt når det begynner å lyne og tordne er det lurt å rette kursen mot land. Ute på havet blir du fort høyeste punkt, og som kjent slår lynet som oftest ned i det høyeste punktet. 

-Søk mot land

-På seilbåt og andre båter med mast kan du lage en improvisert lynavleder ved å lede vantene ned i sjøen med ståltau/wire. Det er delte meninger om dette er lurt eller ikke, da enkelte mener det øker sjansen for at lynet slår ned i båten.

-Unngå å holde i metalldeler om bord. Trekk inn i lugaren/under dekk. 

-Sørg for å ikke bli høyeste punkt om du går i land på en holme

 

Værtegn

Selv med ganske så presise værmeldinger finnes det noen gamle «værtegn» som fungerer like godt den dag i dag. Noen av dem er:

-”Aften rød gir morgen sød – Morgen rød gir aften blød” (Altså: Rød kveldshimmel er tegn på at neste formiddag blir bra/solfylt – rød morgenhimmel gir derimot regn til kvelden).

-”Gul himmel gir varsel om regn”

-”Når skyen vann fra havet trekker – kommer regnet etter” (Dette er typisk når man ser solen som åpenbarer seg med enkelte stråler gjennom et skylag, da er det bare å klargjøre for regn.)

inspirasjon til denne artikkelen hentet fra Båtens Verden og Båtførerprøven.com