Nydelige naturhavner vest for Lindesnes

Nydelige naturhavner vest for Lindesnes

Mellom Spangereidkanalen øst for Lindesnes og Farsund ligger naturhavnene på rekke og rad. Lister Friluftsråd har tilrettelagt mange av dem. Her er tre knallfine!

Farsund til Spangereid

TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN, republisert etter avtale med Båtliv.no

Det er noe med tempoet vest for Lindesnes som tiltaler oss veldig. Færre båter, mindre stress og lettere å finne en fin plass å fortøye. I tillegg har Lister Friluftsråd lagt til rette et stort antall naturhavner i dette farvannet som gjør at man tøffe i behagelig tempo fra havn til havn. Fjordene og skjærgården mellom Lindesnes og Farsund er godt beskyttet, og Spangereidkanalen sørger for at båter på inntil 4,5 meters høyde kan gå hele strekket mellom Kristiansand og Farsund uten måtte vente for mye på været over utsatte strekk. Den som tenker å feriere i dette området bør skaffe seg kartet over Skjærgårdsparken Lister, som dekker Flekkefjord, Kvinesdal, Farsund og Lyngdal. Der er alle havnene angitt, både øst og vest for Lista. Kartet er tilgjengelig i mange av naturhavnene, men det finnes også i en digital versjon på www.listerfriluft.no

Spangereidkanalen

Hvert år har vi et stopp i Båly gjestehavn ved innløpet til Spangereidkanalen. Kanalen ble fylt igjen i moderne tid, men skal ha eksistert allerede for 700 år siden, og dannet en sjøveis forbindelse på innsiden av Lindesnes som også vikingene benyttet. Området har vært igjennom en enorm utvikling siden kanalen ble «gjenåpnet» i 2007, og den spektakulære undervannsrestauranten «Under» ligger noen meters spasertur fra gjestehavna. En rusletur langs kanalen er obligatorisk hver gang vi overnatter i Båly, og fiske- og delikatessebutikken Jentan på Båly har blitt en av våre favoritter på denne delen av kysten. Her selger de alt fra nydelig hjemmebakt brød til førsteklasses sjømat. Fiskekakene mener vi er blant kystens beste.

Værskifte

Vår erfaring etter flere somre med båt i skjærgården mellom Spangereid og Lista, er at temperaturen gjerne faller noen grader når man kommer vest for Lindesnes. Havtåka er også et mer regelmessig innslag her enn lenger østpå. Den kan komme snikende om kvelden og ligge noen timer utover formiddagen. Men skjærgården er variert og vakker, og topografien skifter karakter – noe man ser tydelig når man kommer til Korshamn. Den første havna vi besøker i denne reportasjen, ligger omtrent halvveis mellom Spangereidkanalen og Korshamn.

 

Naturhavnene

N58º 04’41’’ Ø7º 06’57’’ Bjødnesodden, Lyngdal

En beskyttet lagune

Etter å ha passert Jåsundet, det første smale sundet etter Spangereidkanalen, og Grønsfjorden åpner seg igjen sørover mot Korshamn, så ligger Bjødnesodden i Fladstadbukta om styrbord. Bukta er svært godt beskyttet lagune omgitt av høye, skogkledde åser. På Bjødnesodden er det en flott trekai på østsiden av neset med god dybde hvor det kan ligge flere båter longside. Her er det bålplass og benker, og det er fint turterreng rundt på neset.

 

N58º 03’51’’ Ø6º 54’21’’ Dålibukta, Skarvøy, Farsund

To brygger i lun bukt

Når vi går ut i leia igjen, setter vi kursen mot Korshamn, dreier styrbord og passerer den fine naturhavna på Sutnøy. Vi skal til Dålibukta på Skarvøy, som ligger i Spindsskjærgården. Også dette er en flott poll med en trebrygge og en steinbrygge. Vi fortøyde ved trebrygga lengst nord i pollen, hvor det er grei dybde for de fleste fritidsbåter. Det er griller og benker, samt toalett i tilknytning til bryggene. Om man vil røre litt på kroppen etter en dag i båten, så går det tursti opp til utsiktspunktet Skarvøytoppen.

 

N58º 04’28’’ Ø6º 53’57’’ Bugdøy

Nydelig kveldssol

Kveldsundet mellom Bugdøy og Langøy ligger midt i et område med svært mange fine naturhavner. De fleste er tilrettelagt med brygger, grillhus, toalett og benker. Kveldsundet kan se litt rotet og grunt ut i kartet, men det er uproblematisk å gå der. Bugdøy er et friluftsområde som er en halvøy med fastlandsforbindelse. På nordvestsiden er det en fin, ny trebrygge. Vi kunne legge til longside med vår reportasjebåt som stikker cirka en meter, med en viss margin. Dette er en nydelig plass med kveldssol, men den ligger utsatt for nordavind og sjø fra båter som går gjennom Kveldsundet.