BÅTBRANSJEFORBUNDET I NORGE

Én av fire vil tilbringe mer tid på sjøen i sommer

Én av fire vil tilbringe mer tid på sjøen i sommer

29.06.2020

Med hjemme-sommer er det mange nordmenn som vil utforske den norske skjærgården.

Hjemmesommer

Én av fire vil tilbringe mer tid på sjøen i år sammenlignet med i fjor, og halvparten av landets 18-22-åringer vil være mer i båt denne sommeren.

Leif Bergaas, daglig leder av Norboat, båtbransjeforbundet i Norge, er glad for å se at nesten 25 prosent av Norges befolkning sier at det er sannsynlig at de vil tilbringe mer tid på sjøen i år enn i fjor. Det viser en ny undersøkelse fra Sentio.

I et spesielt år som dette, hvor flesteparten av de ferieglade nordmennene blir nødt til å feriere i eget land, er det naturlig at vi ser økt etterspørsel etter fritidsbåter. Vi i Norboat er veldig fornøyde, vårt mandat er jo å fremme båt og båtliv, og vi håper nå at mange får mersmak etter årets båtsommer. I tillegg er det svært gledelig å se at såpass mange unge kan tenke seg en tur på sjøen i år,” sier Bergaas.

Den økte båttrafikken kan også få positive ringvirkninger på det lokale næringslivet langs kysten. Flere havner, marinaer og restauranter langs kysten kan merke økt omsetning i løpet av sommeren som følge av nordmenns ferieplaner sommeren 2020.

Ungdommer tar til sjøen

Halvparten av unge mellom 18-22 år planlegger for tid på sjøen i år

I undersøkelsen kommer det frem at halvparten av unge mellom 18 og 22 år planlegger å bruke mer tid på sjøen i år enn i fjor. Norboat har tidligere vært bekymret for den synkende båtinteressen blant unge og synes det er gledelig at det later til at trenden snur i år.

"Det er klart vi blir begeistret over tall som dette. Mange unge hadde nok endrede sommerplaner i år på grunn av pandemien. At flere unge planlegger å oppleve den norske skjærgården i år er helt fantastisk", sier Bergaas.

Båtinteressen i Norge er generelt stor. Båtlivsundersøkelsen i 2018 avslørte at det var 950.000 fritidsbåter i Norge. I år vil Norge for første gang ha over en million fritidsbåter. Dette  er svært gledelig for Norboat og deres medlemmer.

”I år forventer vi en massemønstring på sjøen og et yrende båtliv langs kysten. Det er svært gledelig å se at flere og flere husholdninger får oppleve gledene ved båtlivet i eget land,
 sier Leif Bergaas.

Mange møringer vil ut i båt

Tid på sjøen ser ut til å bli svært viktig for innbyggerne i Møre og Romsdal. I Møre og Romsdal svarer nærmere 40 prosent at de planlegger å tilbringe mer tid på sjøen i år enn i fjor. Tallene fra Møre og Romsdal overgår også Sørlandsfylkene, slik som Agder. I Agder svarer rundt 30 prosent av innbyggerne at de planlegger å tilbringe mer tid på sjøen. Bergas synes det er morsom at møringene ser ut til å bli de ivrigste sjøfarerne i år.

Jeg skjønner møringene godt, med de flotte fjordene og kysten de har til disposisjon hadde jeg også gjerne tatt meg en tur ut med båten. Det er gledelig å se at interessen er stor på andre steder i landet enn de typiske stedene som Sør- og Østlandet,” avslutter Bergaas.